Keliuose lapinių kale kopūstų lapuose yra tiek pat vitamino C, kiek ir vidutinio dydžio citrinoje, o stiklinėje braškių – visos dienos norma. Tačiau ar žinote, kokiame vaisiuje yra net 100 kartų daugiau vitamino C nei turi apelsinas? Balandžio 4-ąją kai kurios šalys mini vitamino C dieną, ta proga prisiminkite, kuriuose produktuose jo daugiausia.
Kaip rašoma portale healthline.com, vitaminas C yra vertinamas kaip stiprus antioksidantas, labai reikalingas ir mūsų odos grožiui, ir sveikatai, ypač imuninės sistemos stiprinimui. Jis labai reikalingas kolageno sintezei, jungiamajam audiniui, kaulams, dantims ir kt.
Nors jis mums itin reikalingas, mūsų organizmas jo negamina, todėl svarbu kasdien gauti tinkamą jo kiekį – apie 90 mg per dieną.
Vienas žalias čili pipiras turi 109 mg, o raudonas – 65 mg vitamino C.
Jei, pavyzdžiui, rytais susitepate sveikuolišką sumuštinį su viso grūdo duona, pagardinkite jį geltonąja saldžiąja paprika – 75 g šios paprikos turi apie 137 mg vitamino C.
Veikiausiai daugelis puikiai žino daugelyje sodybų augančius juoduosius serbentus. Maždaug 56 g. šių uogų yra 101 mg vitamino C.
Nepatikėsite, tačiau čiobreliuose yra trigubai didesnė vitamino C koncentracija nei apelsinuose. Tai žolelė, kurioje didžiausia šios medžiagos koncentracija – 28 g yra apie 45 mg vitamino.
Beje, šaukštelyje petražolių (8 g) yra apie 10 mg vitamino C. Taigi, nebijokite ir gaminamą maistą pagardinkite kuria nors iš šių žolelių.
Puikiu garnyru galėtų būti lapiniai kale kopūstai (stiklinėje kapotų kopūstų yra apie 80 mg vitamino C) arba brokoliai – pusėje puodelio keptų brokolių yra daugiau nei pusė rekomenduojamos vitamino C normos. Pusė dienos normos yra ir pusėje puodelio keptų Briuselio kopūstų. Beje, brokoliais galima paskaninti įvairias košes, kurias dažnas renkasi pusryčiams.
Puiku, jei mėgstate kivius, nes vienas vidutinio dydžio vaisius turi 71 mg vitamino C.
Veikiausiai net ir vaikas pasakytų, kad vitamino C gausu apelsinuose bei citrinose. Citrina su žievelėmis turi 83 mg vitamino, todėl 18 amžiuje su savimi jas pasiimdavo jūreiviai ir valgydavo tam, kad išvengtų skorbuto (ligos, kurią sukelia vitamino C trūkumas).
Vidutinio dydžio apelsine yra apie 80 proc. rekomenduojamos vitamino dienos normos.
Įsibėgėjant pavasariui, daugelis jau veikiausiai pradeda svajoti apiebraškes. Jos, beje, taip pat puikus vitamino C šaltinis, tad vos tik daržuose sunoks pirmosios uogos galite pasimėgauti ne tik jų puikiu skoniu, bet ir papildyti vitamino C atsargas. Puodelyje (152 g) uogų yra beveik visa rekomenduojama vitamino dienos norma (89 mg).
Barbadoso vyšnia – dar vienas puikus vitamino C šaltinis. Maždaug 50 g šių uogų vitamino C yra 822 mg (arba dešimt kartų daugiau nei rekomenduojama dienos norma).
Jei viešėsite Australijoje būtinai paragaukite Kakadu slyvų – jose vitamino C šimtą kartų daugiau nei apelsinuose. Būtent šiose slyvose yra didžiausia vitamino koncentracija. Vienoje slyvoje gali būti apie 481 mg vitamino C, o tai yra 5 kartus daugiau nei rekomenduojama dienos norma.
Lrt.lt