Nuo vėžio 100 proc. negali apsaugoti jokie produktai. Tačiau yra produktų, kurie, jei bus įtraukti į reguliarų mitybos planą, gali sumažinti vėžio atsiradimo riziką.
Šiame straipsnyje apžvelgiami veiksmingiausiai nuo vėžio apsaugantys produktai ir pateikiami moksliniai jų savybių paaiškinimai, rašoma medicalnewstoday.com.
Produktai, kuriuose yra natūralių medžiagų, potencialiai pasižyminčių priešvėžinėmis savybėmis:
Obuoliai
Obuoliuose yra polifenolių, kurie pasižymi priešvėžinėmis savybėmis. Polifenoliai tai augaliniai junginiai, kurie saugo nuo uždegimų, širdies ir kraujagyslių ligų ir infekcijų.
Kai kurių tyrimų išvadose teigiama, kad polifenoliai pasižymi priešvėžinėmis ir antinavikinėmis savybėmis.
Pavyzdžiui, polifenolis floretinas slopina baltymą, vadinamą gliukozės nešikliu 2 (GLUT2), kuris, sergant kai kurių rūšių vėžiu, vėlyvosiose stadijose skatina ląstelių augimą.
Viename tyrime, kuris 2018 m. buvo paskelbtas leidinyje „Journal of Food and Drug Analysis“, teigiama, kad obuoliuose esantis floretinas akivaizdžiai slopina krūties vėžio ląstelių augimą, bet neveikia normalių ląstelių.
Uogos
Uogose daug vitaminų, mineralų ir maistinių skaidulų. Mokslininkai labai domisi uogų poveikiu organizmui, nes jos pasižymi antioksidacinėmis savybėmis ir yra potencialiai naudingos sveikatai.
Vienas tyrimas parodė, kad antocianinas, kurio yra gervuogėse, sumažina žarnyno vėžio žymenų kiekį.
Kitame tyrime atliekant bandymus su pelėmis buvo įrodyta, kad šilauogėse esančios priešuždegiminės medžiagos užkerta kelią krūties vėžio navikams.
Kryžmažiedės daržovės
Kryžmažiedės daržovės, tokios kaip brokoliai, žiediniai kopūstai ir lapiniai kopūstai, turi naudingų medžiagų, tarp jų vitamino C, vitamino K ir mangano. Jose taip pat yra sulforafano – augalinio komponento, pasižyminčio priešvėžinėmis savybėmis.
Vienas tyrimas parodė, kad sulforafanas akivaizdžiai slopina vėžinių ląstelių augimą ir skatina storosios žarnos vėžio ląstelių žūtį.
Kitame tyrime įrodyta, kad sulforafanas kartu su genisteinu (sojose esančiu junginiu) akivaizdžiai slopina krūties vėžio naviko dydį ir vystymąsi. Sulforafanas taip pat slopina histonų deacetylazę – enzimą, kuris yra siejamas su vėžio vystymusi.
Viename tyrime rekomenduojama per savaitę suvalgyti 3–5 porcijas kryžmažiedžių daržovių – tai geriausia prevencinė priemonė nuo vėžio.
Morkos
Morkose yra nemažai būtinųjų maistinių medžiagų, tarp jų vitamino K, vitamino A ir antioksidantų.
Morkose taip pat yra daug beta-karoteno, kuris ir suteikia šioms daržovėms išskirtinę oranžinę spalvą.
Neseniai atlikti tyrimai atskleidžia, kad beta karotenas vaidina labai svarbų vaidmenį imuninės sistemos palaikyme ir gali apsaugoti nuo tam tikrų vėžio rūšių.
Aštuonių tyrimų apžvalga parodė, kad beta karotenas mažina krūties ir prostatos vėžio riziką.
Kitas tyrimas parodė, kad valgant daugiau morkų 26 proc. sumažėja rizika susirgti skrandžio vėžiu.
Riebi žuvis
Riebi žuvis, pavyzdžiui, lašiša, skumbrė ar ančiuviai, turi daug būtinųjų maistinių medžiagų, tokių kaip vitaminas B, kalis ir omega 3 riebalų rūgštys.
Viename tyrime teigiama, kad žmonėms, valgantiems daug gėlavandenių žuvų, gresia 53 proc. mažesnė rizika susirgti žarnyno vėžiu nei žmonėms, kurie gėlavandenių žuvų nevalgo arba jų valgo nedaug.
Kitame tyrime paaiškėjo, kad žuvų taukų vartojimas vyresniame amžiuje siejamas su mažesne prostatos vėžio rizika.
Galiausiai, tyrime, kuriame dalyvavo 68 109 žmonės, paaiškėjo, kad žmonėms, kurie žuvų taukų papildus vartojo bent keturis kartus per savaitę, grėsė 63 proc. mažesnė rizika susirgti žarnyno vėžiu nei tiems žmonėms, kurie šių papildų nevartojo.
Graikiniai riešutai
Amerikos vėžio tyrimų instituto duomenimis, visi riešutai pasižymi priešvėžinėmis savybėmis, bet graikinius riešutus mokslininkai ištyrė išsamiau nei kitų rūšių riešutus.
Graikiniuose riešutuose yra medžiagos pedunculagino, kurį organizmas suskaido į urolitinus. Urolitinai yra medžiagos, kurios susijungia su estrogenų receptoriais ir gali apsaugoti nuo krūties vėžio.
Viename su gyvūnais atliktame tyrime pelės buvo šeriamos graikiniais riešutais ir graikinių riešutų aliejumi. Paaiškėjo, kad šių gyvūnų organizme susidarė daugiau navikus slopinančių genų nei organizme tų pelių, kurių mityboje tebuvo daržovių aliejus.
Ankštinės daržovės
Ankštinėse daržovėse, tokiose kaip pupelės, žirniai ir lęšiai, yra daug skaidulų, kurios mažina riziką susirgti vėžiu.
Išanalizavus 14 tyrimų rasta sąsaja tarp didesnio ankštinių daržovių vartojimo ir mažesnės žarnyno vėžio rizikos.
Kitame tyrime buvo siekiama atrasti ryšį tarp pupelių skaidulų vartojimo ir vėžio rizikos. Tyrimo rezultatai parodė, kad žmonėms, kurie vartojo daug pupelių skaidulų, grėsė 20 proc. mažesnė rizika susirgti krūties vėžiu nei tiems žmonėms, kurie kasdien nesuvartodavo reikalingos skaidulų normos.
Išvados
Tyrimai, kuriuose nagrinėjama mitybos įtaka onkologinių susirgimų atsiradimui ir eigai, kol kas yra ankstyvosiose stadijose ir reikalauja tolesnio tęsinio. Daugumą paminėtų tyrimų mokslininkai atliko su pelėmis arba ląstelėmis, bet ne su žmonėmis.
Vis dėlto svarbu prisiminti, kad subalansuota mityba, kai valgoma daug šviežių vaisių, daržovių ir sveikųjų riebalų, neabejotinai gerina bendrą sveikatos būklę.
Lrt.lt