Daugelis iš mūsų kosulį gydosi namuose. Vaistinėse galima įsigyti nemažai priemonių, padedančių kovoti su šia problema. Natūralių priemonių – dar daugiau. Kaip sau padėti?
1 šaukštą džiovintų ir susmulkintų šalavijo lapelių užpilkite 1 stikline verdančio vandens, palikite 30 min. atvėsti, nukoškite, įmaišykite 1 arbatinį šaukštelį medaus. Gerti reikėtų šiltą, 3 kartus per dieną po 1/3 stiklinės.
Keletą skiltelių česnako sumaišykite su medumi ir palaikykite tamsioje vietoje. Gerkite po 1 arbatinį šaukštelį 3 kartus per dieną, užsigerdami šiltu arba karštu pienu.
Supjaustyti 4 vidutinio dydžio ropes kubeliais, sudėti į puodą ir užpilti 5 valg. šaukštais cukraus. Kepti orkaitėje 2 val. Skystį nupilti į butelį. Gerti po 2 arbat. šaukštelius 3 – 4 kartus per dieną, prieš valgį ir prieš miegą.
Nakčiai krūtinę ir nugarą ištepkite medumi. Ant viršaus uždėkite vaškuoto popieriaus, vatos ir apriškite, arba apsivilkite vilnonį rūbą.
Stiprų kosulį malšina gysločio sultys, geriamos po 1 valgomą šaukštą kas 3 kartus per dieną, 15 min. prieš valgį.
1 valgomas šaukštas beržų lapų užpilama 1 stikline verdančio vandens. Pusvalandį palaikoma verdančio vandens vonelėje ir vartojama po 1 valgomą šaukštą 4 kartus per dieną prieš valgį.
1 šaukštą džiovintų šeivamedžio žiedelių užpilkite 2 stiklinėmis vandens, užvirinkite. Palaikykite 1 val., nukoškite, įmaišykite 1–2 arbatinius šaukštelius medaus, gerkite prieš miegą.
Išvirkite su lupenomis 4–6 bulves, iš karto supjaustykite skiltelėmis. Ant sergančiojo krūtinės arba nugaros patieskite rankšluostį, ant jo sudėkite bulves. Laikykite, kol jos atvės. Procedūrą atlikite prieš miegą.
Kojų šildymas taip pat padeda gydyti kosulį. Truputį pašildykite ricinos aliejaus ir juo tepkite kojas. Užsimaukite medvilnines kojines, ant jų – vilnones. Taip pat šiltu ricinos aliejumi su keliais lašeliais eterinio pušų aliejaus galima tepti sergančiojo krūtinę.
Lygiomis dalimis sumaišykite obuolių actą ir šiltą virintą vandenį, reguliariai skalaukite gerklę.
2 šaukštus linų sėmenų užpilkite 0,5 stiklinės verdančio vandens. Pavirkite ant silpnos ugnies 3–5 minutes, palaukite 10 min., gerai išplakite, perkoškite ir vartokite po 1 šaukštą 3–4 kartus per dieną, 15–20 min. prieš valgį.
50 g razinų užpilkite stikline verdančio vandens, po pusvalandžio perkoškite. Į gautą antpilą įpilami 3 valgomieji šaukštai svogūnų sulčių ir išgeriama nedideliais gurkšneliais.
Jei kosulys stiprus, ryte ir prieš miegą užlašinkite ant liežuvio šaknies 3–5 lašus gryno aliejaus.
Sutrinkite keletą česnako skiltelių. Prieš miegą košele ištepkite padus ir apsiaukite vilnones kojines.
20 gramų liepų žiedų užpilkite stikline verdančio vandens, perkoškite ir gerkite 2–3 kartus per dieną.
15 gramų šalpusnio lapų užpilkite stikline verdančio vandens, perkoškite ir gerkite po 1 šaukštą kas 2–3 valandas.
Kamuojant įkyriam kosuliui, sergant pleuritu, patartina kasdien valgyti migdolus su cukrumi.
1 šaukštą susmulkintų obelų lapų užpilkite stikline verdančio vandens. Atvėsinkite, perkoškite ir gerkite po trečdalį stiklinės kelis kartus per dieną.
Keletą prinokusių naminių obuolių supjaustykite ir užpilkite 1 litru vandens. Pavirkite ant silpnos ugnies 10–15 minučių, gerkite po 1 stiklinę 4 kartus per dieną.
Supjaustykite po lygiai obuolius ir svogūnus, įmaišykite į juos medaus. Vartokite po 1 šaukštą per dieną.
Sumaišyti ridiką su medumi (1 :1) ir palaikyti, kol atsiras skysčio. Gerkite jį po šaukštą 3 kartus per dieną.
1 valgomas šaukštas jonažolės žolės sumaišoma su trupučiu propolio ir užpilama 1 stikline verdančio vandens. Po 20 min. perkošti ir nuspausti. Skalauti gerklę 2–3 kartus per dieną.
Nakčiai įtrinkite krūtinę mišiniu iš 1 valgomo šaukšto terpentino ir 2 valgomų šaukštų ricinos aliejaus. Paskui šiltai užsiklokite. Galima tokiu mišiniu trinti ir 3 kartus per dieną.
Kiaulės taukus sumaišykite su terpentinu (kiaulės taukų turi būti daugiau, nei terpentino) ir prieš miegą įtrinkite nugarą, šonus.
1 stiklinę susmulkintų džiovintų kriaušių užpilkite 2 stiklinėmis vandens. Pavirkite, kol suminkštės vaisiai. Palaukite 4 valandas, perkoškite ir vartoti po pusę stiklinės 4 kartus per dieną, likus pusvalandžiui prieš valgį.
Lygiomis dalimis sumaišykite sviestą ir cukraus pudrą. Vartokite po 1 šaukštelį 5–6 kartus per dieną.
1 šaukštą kmynų užpilkite stikline verdančio vandens. Pusvalandį pavirkite ant silpnos ugnies, atvėsinkite ir perkoškite. Gerkite po 1–2 šaukštus 3–4 kartus per dieną, likus iki valgio 15–20 min.
Putino uogas sumaišykite su medumi, pakaitinkite ir vartokite keletą kartų per dieną.
Prieš valgį suvalgykite kiaušinį, išplaktą su cukrumi.
Sutarkuokite 1 ropę ir išspauskite sultis. 1 stiklinė – 100 gr. medaus. Vartokite po 2 šaukštus 3–4 kartus per dieną, maždaug 15–20 min. po valgio.
Išgerkite 1 stiklinę karšto vandens, sumaišyto su 3 lašais jodo. Gerti reikia lėtai. Ši priemonė, jei kosulys neduoda užmigti.
3 šaukštelius aguonų sutrinkite ir užpilkite stikline karšto pieno. Palaikykite, nukoškite ir lėtai, mažais gurkšneliais išgerkite. Padeda, jei kosulys neduoda užmigti.
Sumaišykite 50 g sviesto, 50 g medaus ir 1 šaukštelį sausų garstyčių. Išmaišykite ir vartokite po 1 šaukštelį prieš valgį. Po 1-2 dienų kosulys nebekankins.
Tik kosuliui prasidėjus, padės imbieras. Iš tarkuotos imbiero šaknies (1 šaukštas), citrinos ir medaus paruoškite arbatą. Ją gerkite kas 1-1,5 valandos. Sloga praeis po 1-2 stiklinių, o kosulys – po 5-6. Dar patartina sukramtyti česnako skiltelių.
Česnako galvutę ir 10 smulkiai supjaustytų svogūnų virkite piene, kol suminkštės. Įmaišykite šaukštelį mėtų sulčių arba arbatos (1 šaukštas mėtų užpilamas stikline verdančio vandens) ir šaukštą medaus. Vartokite kas valandą po 1 šaukštą.
Lygiomis dalimis sumaišykite morkų sultis ir medų. Mišinį vartokite šiltą, po 1 šaukštą 5-6 kartus per dieną (vaikams galima duoti po šaukštelį).
Užpilkite šaukštą šalavijų stikline pieno ir užvirinkite. Atvėsinkite ir užvirinkite dar kartą. Gerkite karštą prieš miegą, šiltai apsiklokite.
Šviežiai spaustas morkų sultis sumaišykite lygiomis dalimis su šiltu pienu. Gerkite 5-6 kartus per dieną.
Porą šaukštų sviesto sumaišykite su 2 tryniais, arbatiniu šaukšteliu miltų ir 2 šaukšteliais medaus. Vartokite po 1 šaukštą 3-5 kartus per dieną.
Įsisenėjusį vaiko kosulį rekomenduojama gydyti ramunėlių antpilu. 1 valgomąjį šaukštą vaistinės ramunėlės žiedų užpilkite 1 stikline verdančio vandens. Palaikykite 1 valandą termose, perkoškite ir gerkite kas valandą po 1 valgomąjį šaukštą šilto antpilo.
Neblogai kosulį slopina burokėlių sirupas. 2 nevirtus burokėlius nulupkite, smulkiai sutarkuokite, įpilkite pusę stiklinės vandens ir 15 min. virkite ant mažos ugnies. Ataušusią masę išspauskite per marlę. Gerkite po šaukštą kelis kartus per dieną.
Labai prinokusį bananą sutrinkite šakute ir užplikykite verdančiu vandeniu. Šį tirštą, kisielių primenantį gėrimą geriausia išgerti prieš miegą.
Supjaustykite citriną, užpilkite medumi ir palikite šiltoje vietoje, kol išsiskirs sultys. Vartokite po 1 arbatinį šaukštelį likus pusvalandžiui iki valgio arba praėjus 1 valandai po valgio, 6–8 kartus per dieną.
Nulupkite didelį svogūną ir susmulkinkite, užberkite cukraus, palikite šiltoje vietoje, kol išsiskirs sultys. Vartokite sultis po 1 arbatinį šaukštelį likus pusvalandžiui iki valgio arba praėjus 1 valandai po valgio, 6–8 kartus per dieną.
Lygiomis dalimis sumaišykite ridiko sultis su pienu, vartokite po 1 šaukštą kas 2 valandas.
1 šaukštą susmulkintų džiovintų debesylų užpilkite 1 stikline vandens, užvirinkite, sumažinkite temperatūrą ir pavirkite dar 15 min. Nukaiskite ir palikite pastovėti apie 3 valandas. Nukoškite, gerkite po ketvirtadalį stiklinės 4 kartus per dieną likus pusvalandžiui iki valgio.
1 šaukštą džiovintų pušų pumpurų užpilkite į termosą stikline verdančio vandens. Po valandos nukoškite, gerkite po 2 gurkšnelius, kai tik užsinorite kosėti.
1 šaukštą susmulkintų džiovintų gysločių lapų užpilkite į termosą 1,5 stiklinės verdančio vandens. Po 2 valandų nukoškite, gerkite po ketvirtadalį stiklinės 4 kartus per dieną likus pusvalandžiui iki valgio.
Nusipirkite vaistinėje raktažolių šaknų, 2 arbatinius šaukštelius jų užpilkite puoduku verdančio vandens, 8 minutes palaikykite, nukoškite ir gerkite nesaldytą po puoduką 3 kartus per dieną.
2 arbatinius šaukštelius šalpusnio užpilkite stikline verdančio vandens ir uždengę palaikykite 10 minučių, kad pritrauktų. Nukoškite ir gerkite mažais gurkšneliais iki 4 stiklinių per dieną. Jei norite šiek tiek pagardinti karčią šalpusnio arbatą, galite įdėti medaus ar dygliuotojo šaltalankio.
Sveikata.lt