Restorano „Amandus“ savininkas ir virtuvės šefas Deivydas Praspaliauskas sako, kad vasarą net ir didžiausius gurmanus gelbsti sumuštiniai, nes juos paruošti neužtrunkama, o kartu galima improvizuoti ir atskleisti netikėtų skonių.
Danijoje gyvenęs virtuvės šefas pasakoja, kad šioje šalyje sumuštiniai, daniškai vadinami smorrebrod, ypač populiarūs ir, ko gero, nė vienas danas nepraleidžia nė dienos, nesuvalgęs sumuštinio. Smorrebrod pagrindą sudaro juoda ruginė duona – tuo esame artimi šios Skandinavijos šalies gyventojams, juolab kad sumuštiniai mėgstami ir Lietuvoje.
Norint, jog sumuštinis džiugintų gomurį ir skrandį, svarbiausia, pasak virtuvės šefo, pasirinkti gerus produktus.
„Sumuštinio pagrindas yra duona, todėl labai svarbu pasirinkti tinkamą. Mano rekomendacija – duona, kurios net 45 proc. sudaro įvairios sėklos: arbūzų, moliūgų, saulėgrąžų ir linų sėmenys. Tokia duona sumuštinį praturtina papildomais poskoniais. Be to, ji labai tinka kaip sveikesnis pasirinkimas, nes kuo daugiau sėklų, tuo mažiau miltų“, – sako D. Praspaliauskas.
Kad svarbu atkreipti dėmesį į duonos sudedamąsias dalis, paantrina ir rinkos lyderės „Vilniaus duonos“ komercijos direktorius Artūras Kokoškinas: „Nuolat kuriame naujus produktus, kad vartotojams pasiūlytume sveikesnių pasirinkimų. Naujausia „Agotos“ duona turi 45 proc. sėklų, papildančių kasdienį racioną mineralais, pvz., magniu, geležimi ir kt., taip pat įvairiais vitaminais. Be to, joje yra 6,7 g skaidulinių medžiagų, galinčių padėti gerai savijautai ir imunitetui, mažiau cukrų.“
Ruošiant sumuštinius D. Praspaliauskas siūlo nebijoti eksperimentuoti ir jiems panaudoti rūkytą žuvį ar keptą vištieną. Taip pat reikia nepamiršti sezoninių žalumynų ir sumuštiniams rinktis agurkų, svogūnų, krapų. Kartu galima derinti plačiai mėgstamus avokadus, smirdus, pakutenti gomurį jalapeno pipirais.
Virtuvės šefas D. Praspaliauskas siūlo išbandyti du naujus sumuštinių receptus, kurie tinka ne tik skubantiems, bet ir norintiems nustebinti svečius:
Sumuštinis su rūkytu unguriu, kiaušiniais ir smidrais
Jums reikės:
„Agotos“ 45 proc. sėklų duonos
Sviesto
Saldžiųjų garstyčių
Rūkyto ungurio
Virtų kiaušinių
Svogūnų laiškų
Raudonosios paprikos miltelių
Lengvai marinuotų smidrų
Krapų
Ant duonos užtepame sviesto ir saldžiųjų garstyčių. Svogūnų laiškai ir lengvai pamarinuoti smidrai tampa sumuštinio „salotomis“.Virtas kiaušinis ir lengvai rūkytas ungurys paskaninami raudonąja paprika, krapais ir kapotais svogūnų laiškais.
Sumuštinis su kepta vištiena ir avokadu
Jums reikės:
„Agotos“ 45 proc. sėklų duonos
Graikinio jogurto
Agurkų
Petražolių
Keptos vištienos krūtinėlės
Avokado
Pomidoro
Jalapeno pipiro
Ant duonos tepame agurkų ir graikinio jogurto užtepo, paskaninto petražolėmis. Tuomet sluoksniais dedame agurkus, keptą smulkintą vištienos krūtinėlę, avokado, truputį pomidoro. Sumuštinį vainikuojajalapeno pipirai mėgstantiems delikatų aštrumą.
ADVERUM nuotrauka