Reikės:
Tešlai:
250 g miltų
100 g sviesto
4 kiaušinių trynių
100 g cukraus
100 g grietinės
vanilinio cukraus
1 šaukštelio kepimo miltelių
įdarui:
500 g varškės
100 g cukraus
4 kiaušinių baltymų
100 g grietinės
1 šaukšto manų kruopų
50 g sviesto (tirpinto)
vanilinio cukraus
1 šaukšto tešlos
Oi, tas gliumzinis pyragas. Susižavėjimas akimirksniu ir, atrodo, nieko nėra už jį geresnio. Švelnus it pūkas ir saldus, nukelia tikrai, atrodo, prie vokiškų lietuvininkų stalų, kai gerdavo kafiją su pyragu. Tokie anuomet būdavę pavakariai, o ir pyragai būdavo šeimininkių prestižo reikalas. Bandykite ir jūs, jei esate varškės mėgėjai. Aš šį pyragą pirmą sykį ragavau filmuodama laidą „Keliauk ir ragauk.Lietuva“. Su mano bičiuliu, aktoriumi Giedriumi Savicku slėpėms nuo audros Drevernos etnografinėje sodyboje, kur buvome pavaišinti rimtai ir dosniai. Nežinojau, kad varškę čia gliumze vadina, bet ar gliumzinis ar varškės – šis pyragas yra vertas kepti ir ragauti daug kartų.
Gaminame: ištriname minkštą sviestą su cukrumi ir vaniliniu cukrumi. Sudedame grietinę kartu su kepimo milteliais, paplaktus kiaušinio trynius ir sumaišome. Išsijojame miltus ir sumaišome gan kietą tešlą. Įdarui sumaišome varškę su cukrumi, lydytu sviestu, manais, grietine ir tešla. Kiaušinio baltymus išplakame iki putų ir įmaišome į varškę.
Stačiakampę kepimo formą ištiesiame kepimo popieriumi, dedame šaukštais tešlą, ją palyginame (galima ir atsidėti kiek tešlos, kad uždėtumėte ant varškės įdaro viršaus, bet nebūtinai), supilame įdarą.
Kepame 165 C įkaitintoje orkaitėje 50 minučių. Pabarstome cukraus pudra, papuošiame uogomis, arba dar valgome su vaniliniu padažu.
O kaip mes su Giedrium šio pyrago ragavom ir ką dar įdomaus Mažojoje Lietuvoje atradome, pamatysite „Keliauk ir ragauk.Lietuva“ laidoje, aš ją čia jums įkelsiu, kad rasti lengviau būtų. O šiaip, kiekvieną šeštadienį 18.30 val. per BTV susitiksim, dar daug kelionių bus ir atradimų.
Beatosvirtuve.lt