Reikės:
170 g sviesto
200 g rudojo cukraus
2 šaukštų medaus
3 kiaušinių (L)
250 g speltos miltų
2 šaukštelių kepimo miltelių
2 šaukštelių meduolių prieskonių
50 g lazdyno riešutų
250-270 g pastarnokų
1 vidutinio dydžio obuolio
1 apelsino žievelės ir sulčių
žiupsnio druskos
Kremui:
250 g kreminio sūrio/kreminės varškės/maskarponės
3-4 šaukštų medaus/klevų sirupo/miltinio cukraus
½ nedidelio apelsino sulčių
Apelsino žievelės papuošti
50 g skrudintų lazdyno riešutų papuošti
rozmarino lapelių papuošti
džiovintų spanguolių/cukatų/svarainių
Gaminame: Įkaitiname orkaitę iki 180 C. Išklojame kepimo popieriumi dvi apvalias kepimo formas (20-22cm). Ištirpiname sviestą su cukrumi ir medumi keptuvėje ant vidutinės kaitros ir paliekame atvėsti. Dubenyje išplakame kiaušinius. Miltus sumaišome su kepimo milteliais, druska ir prieskoniais. Miltus per kelis kartus įmaišome į kiaušinius. Pastarnokus ir obuolius nulupame bei sutarkuojame burokine tarka. Apelsiną gerai nuplauname su soda, nutarkuojame žievelę prie pastrnokų ir obuolių, ir išspaudžiame sultis. Viską sudedame į tešlą ir išmaišome. Lazdyno riešutus pasmulkiname, suberiame į tešlą ir išmaišome.
Padaliname tešlą per dvi skardas ir kepame apie 25-30 minučių, kol iškepa. Atvėsiname pyrago lakštus. Pasigaminame kremą: galima naudoti maskarponę ir kreminę varškę ar sūrį, sumaišome su klevų sirupu/medumi/miltiniu cukrumi, įspaudžiame dar citrinos ar apelsinų sulčių ir išmaišome. Pertepame šiuo kremu pyrago sluoksnius ir papuošiame kepintais lazdyno riešutais, spanguolėmis, apelsino žievele.
Beatosvirtuve.lt