Reikės:
saujelės džiovintų spanguolių
80 ml brendžio
400 g vištienos filė
400 g kalakutienos šlaunelių mėsos
400 g elnienos
šaukštelio medaus
žiupsnelio maltos saldžiosios paprikos
žiupsnelio rozmarinų lapelių
0,5 šaukštelio druskos
100 g paukštienos kepenėlių
50 g sviesto
0,5 svogūno
žiupsnio cukraus
600 g maltos vištienos arba kalakutienos filė
1 kiaušinio
saujelės lazdynų riešutų
rūkytos šoninės juostelių
sluoksniuotos tešlos (nebūtina)
Sąžiningai pasninkavusiesiems per adventą šis įvairios mėsos rinkinys, pagardintas džiovintomis spanguolėmis ir riešutais, gali pasirodyti tikras dievų maistas. Ypatingai tiks, kai norisi ir paukštienos, ir žvėrienos, ir paštetas būtų „pakeliui“, nes čia viskas viename. Išeis didelis gabalas, bet su mažesniais kiekiais nė neverta prasidėti, nes gali būti, kad visi tik ir valgys būtent šį suktinį. Skanu ir tik ką iškeptas, šiltas, ir atvėsęs.
Gaminame:
Džiovintas spanguoles užpilame šlakeliu brendžio ir paliekame mirkti, kad jos prisigertų aromato. Supjaustome mėsą nedideliais gabaliukais. Sumaišome likusį brendį, medų, smulkintus rozmarinų lapelius, druską ir saldžiosios paprikos miltelius. Susmulkintą mėsą sumaišome su paruoštu marinatu ir paliekame pasimarinuoti mažiausiai 30 minučių.
Sviestą dalijame pusiau, ištirpiname jį keptuvėje ir labai trumpai, tik 1–2 minutes, pakepiname kepenėles. Po to jas stambiai supjaustome. Smulkiai supjaustome svogūną, pabarstome žiupsniu cukraus. Keptuvėje ištirpiname likusį sviestą ir pakepiname svogūno gabalėlius.
Maltą mėsą gerai sumaišome su kiaušiniu, pasūdome. Maišome su kepenėlėmis, keptais svogūnais, marinuota mėsa ir spanguolėmis. Lazdynų riešutus stambiai sukapojame peiliu ir įmaišome į mėsos mišinį. Keksų kepimo formą išklojame šoninės juostelėmis taip, kad jomis dar būtų galima uždengti mėsą iš viršaus. Sukrečiame mėsos mišinį ir išlyginame, uždengiame šonine. Šauname kepti į iki 190 °C temperatūros įkaitintą orkaitę 1,5 valandos.
vyniotinis
Patarimas: vyniotinį galima uždengti sluoksniuotos tešlos lakštu, patepti jį kiaušinio plakiniu ir papuošti iš tos pačios tešlos išspaustomis žvaigždutėmis, eglutėmis.
P.S. Elnieną galite keisti šerniena, kiauliena ar net kalakutiena.
Beatosvirtuve.lt