Mokslininkai: kiaulienos lašiniai yra tarp 10 vertingiausių produktų pasaulyje

 

Geros žinios lašinių mėgėjams! Ištyrę daugiau nei 1000 neapdorotų maisto produktų mokslininkai įvertino, kurie jų geriausiai užtikrina kasdienius mitybos poreikius. Kai kurie atradimai buvo netikėti net ir jiems. 

Įsivaizduokime idealų maisto produktą. Tokį, kuriame yra visos maistinės medžiagos, patenkinančios mūsų kasdienius poreikius. Jei toks maistas egzistuotų, jį vartojant ir nevalgant nieko kito, būtų užtikrinta optimali mityba, rašo portalas „Elite readers“. Tokio maisto produkto nėra. Todėl svarbiausia yra įtraukti į mitybą aukštos mitybinės vertės produktus – juos vartodami su kitais būsite ramūs, kad organizmui suteikiate tai, kas naudingiausia ir kartu nebus viršyta rekomenduojama tam tikrų maistinių medžiagų norma. 

Pietų Korėjos ir JAV mokslininkai ištyrė daugiau kaip 1000 neapdorotų maisto produktų, įvertindami kiekvieno mitybinę vertę. Kuo ji aukštesnė, tuo didesnė tikimybė, kad šis produktas, valgomas kartu su kitais, gali patenkinti kasdienius mitybos poreikius.  Į pačių vertingiausių produktų dešimtuką kartu su migdolais, ispaninių šalavijų sėklomis ir burokėlių lapais pateko kiaulienos lašiniai. Kur kas žemiau lentelėje atsidūrė tokie produktai, kaip špinatai, salierai, Atlanto menkės ar tunas.

Į sudarytą 100 maistingiausių produktų sąrašą pateko nemažai daržovių, taip pat jame daug prieskonių ir žuvų. Silkė liko 43 vietoje, švieži špinatai – 45, bananai – 51, pomidorai – 61, greipfrutai – 67, lašišos – 77, karpiai – 81, raudonieji serbentai – 83, morkos – 88, žiediniai kopūstai – 93, brokoliai – 94, moliūgai – 97, imbierai – 98.

Aštuntoje vietoje atsidūrę kiaulienos lašiniai – puikus mineralų ir B grupės vitaminų šaltinis. Mokslininkai teigia, kad kiaulienos lašiniai, nors ir gyvulinės kilmės produktas, turi net 60 proc. nesočiųjų riebalų rūgščių. Viena pagrindinių – arachidono rūgštis, kuri ne tik dalyvauja medžiagų apykaitos procesuose, bet ir yra svarbi normalaus cholesterolio kiekio kraujyje palaikymui. 

Nesočiųjų riebalų rūgščių lašiniuose yra netgi daugiau nei avienoje ar jautienoje, todėl tai yra sveikesnė alternatyva siekiantiems išvengti cholesterolio kiekio kraujyje padidėjimo, o kartu – širdies kraujagyslių ligų. Tačiau kartu reikėtų atminti, kad vis dėlto tai riebalai, tad per dieną nereikėtų viršyti daugiau kaip 30 g.

Maistingiausių produktų dešimtukas (produkto pavadinimas, vertė):

1. migdolai, 97  

2. peruvinės anonos (vaisiai), 96

3. jūriniai ešeriai, 89

4. plekšnės, 88

5. ispaninių šalavijų sėklos, 85 

6. moliūgų sėklos, 84

7. mangoldai, 78

8. kiaulienos lašiniai, 73

9. burokėlių lapai, 70 

10. lynai (žuvys), 69

Lrt.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode