Naujausia „Vilmorus“ apklausa rodo, kad maždaug dešimtadalis Lietuvos gyventojų suvartoja mažiau mėsos produktų arba iš viso jų atsisako. Prekybininkai pastebi, kad pastaraisiais metais išaugo vartotojų dėmesys augalinės kilmės maistui.
Tyrimas rodo, kad Lietuvoje visiškai mėsos nevalgo 1,5 proc. šalies gyventojų, didžioji dauguma save laiko visavalgiais. Vieni augalinio maisto svarbą sieja su geresne savijauta, kiti – geresnėmis maistinėmis savybėmis, treti renkasi dėl aplinkosaugos problemų ar etikos.
Prekybos tinklų atstovai pastebi, kad vartotojai atidžiau skaito produktų etiketes ir dažniau renkasi augalinius produktus. Kasmet auga daržovių, vaisių, grūdų paklausa, bet mėsos paklausa nemažėja, tačiau vartotojai perka daugiau paukštienos, o tai taip pat siejama su sveikesniu gyvenimo būdu.
Pasak prekybininkų, pastaraisiais metais siūloma vis daugiau alternatyvų vegetarams ir veganams – populiariausi yra pieno pakaitalai. Pasaulyje populiarėja įvairios iniciatyvos, kuriomis skatinama mažinti mėsos vartojimą, pavyzdžiui, atsisakyti jos bent kartą per savaitę.
Lrt.lt